Zywnosc funkconalna, Prezentacje

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Józef Korczak
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Żywność funkcjonalna
Poznań, 15 czerwca 2013
 Promocja zdrowego stylu życia
• dbałość o zdrowie
• podejmowanie aktywności fizycznej
• zapotrzebowanie na żywność o najwyższej
wartości odżywczej

zapotrzebowanie na żywność o określonych
właściwościach prozdrowotnych
 „Niech żywnod będzie Twoim lekartwem, a lekartwo
Twoją żywnocią” (Hipokrate)
 Uczestnicy rynku żywności
Producent
Hurtownik
Konsument

Dostępność i
cena surowców

Koszty
produkcji

Stały popyt i
wysoki zysk

Wysoka marża

Małe ryzyko
handlowe (duża
trwałość)

Walory
marketingowe

Łatwość zakupu

Wysoka jakość za
korzystną cenę

Zgodność z osobistymi
upodobaniami

Walory użytkowe,
odżywcze i
prozdrowotne produktu
Żywieniowiec, Dietetyk, Lekarz

Konsument ?
 Rynek żywności funkcjonalnej
Prognozy agencji badawczych zacowały
w 2012 roku wartod rynku żywnoci unkcjonalnej na
wiecie na ok. 170 mld euro
W Polsce 1,2 mld euro
  [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • apo.htw.pl