[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Józef Korczak
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Żywność funkcjonalna
Poznań, 15 czerwca 2013
Promocja zdrowego stylu życia
• dbałość o zdrowie
• podejmowanie aktywności fizycznej
• zapotrzebowanie na żywność o najwyższej
wartości odżywczej
•
zapotrzebowanie na żywność o określonych
właściwościach prozdrowotnych
„Niech żywnod będzie Twoim lekartwem, a lekartwo
Twoją żywnocią” (Hipokrate)
Uczestnicy rynku żywności
Producent
Hurtownik
Konsument
•
Dostępność i
cena surowców
•
Koszty
produkcji
•
Stały popyt i
wysoki zysk
•
Wysoka marża
•
Małe ryzyko
handlowe (duża
trwałość)
•
Walory
marketingowe
•
Łatwość zakupu
•
Wysoka jakość za
korzystną cenę
•
Zgodność z osobistymi
upodobaniami
•
Walory użytkowe,
odżywcze i
prozdrowotne produktu
Żywieniowiec, Dietetyk, Lekarz
→
Konsument ?
Rynek żywności funkcjonalnej
Prognozy agencji badawczych zacowały
w 2012 roku wartod rynku żywnoci unkcjonalnej na
wiecie na ok. 170 mld euro
W Polsce 1,2 mld euro
[ Pobierz całość w formacie PDF ]