[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Dr hab. n. med. Leokadia
Dr hab. n. med. Leokadia Bak
Bak-Romaniszyn
Romaniszyn
Niedożywienie
Identyfikacja chorych niedożywionych
niedożywienie u chorych:
•
z niedowagą (<80%) należnej masy ciała,
•
z nadwagą (>120%)
osoby z ubytkiem masy ciała > 10% w ciągu 3 miesięcy
przed hospitalizacją
przed hospitalizacją
hiperkatabolizm (uraz, oparzenie, gorączka, zakażenie),
zwiększone strat substancji odżywczych (zespoły złego
wchłaniania, przetoki, duże rany, biegunka)
osoby otrzymujące dożylnie płyny
nie zawierające substancji odżywczych (0,9% NaCl,
płyny wieloelektrolitowe, 5% glukoza) dłużej niż 7 dni
7-dniowe niewystarczające żywienie doustne
jest maksymalnym, dopuszczalnym okresem,
jest maksymalnym, dopuszczalnym okresem,
który pacjent może tolerować bez leczenia
żywieniowego
(Zgodnie z zaleceniem Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Poza- i Dojelitowego
(ASPEN)
Jatrogenne niedożywienie jest najczęstszym,
niepożądanym efektem leczenia szpitalnego
Przyczyny:
choroba z jej konsekwencjami metabolicznymi,
dieta szpitalna, zwykle nieokreślona pod względem
zawartości białka i energii,
zmniejszone przyjmowanie pokarmów w stosunku
do zapotrzebowania,
do zapotrzebowania,
głodzenie podczas wykonywania badań
diagnostycznych i w okresie okołooperacyjnym,
ograniczoną sprawność chorych,
brak większego zainteresowania ilością i jakością
pożywienia przyjmowanego przez chorych ze strony
lekarzy i pielęgniarek.
OCENA STANU ODŻYWIENIA
Wywiad żywieniowy
Wywiad żywieniowy
Badania antropometryczne
Badania antropometryczne
Badania biochemiczne
Badania biochemiczne
Badania biochemiczne
Badania biochemiczne
Badania immunologiczne
Badania immunologiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]