Zywienie, Lekarski UMED Łódź, II rok, Higiena

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Dr hab. n. med. Leokadia
Dr hab. n. med. Leokadia Bak
Bak-Romaniszyn
Romaniszyn
Niedożywienie
Identyfikacja chorych niedożywionych

niedożywienie u chorych:

z niedowagą (<80%) należnej masy ciała,

z nadwagą (>120%)

osoby z ubytkiem masy ciała > 10% w ciągu 3 miesięcy
przed hospitalizacją
przed hospitalizacją

hiperkatabolizm (uraz, oparzenie, gorączka, zakażenie),

zwiększone strat substancji odżywczych (zespoły złego
wchłaniania, przetoki, duże rany, biegunka)

osoby otrzymujące dożylnie płyny
nie zawierające substancji odżywczych (0,9% NaCl,
płyny wieloelektrolitowe, 5% glukoza) dłużej niż 7 dni
7-dniowe niewystarczające żywienie doustne
jest maksymalnym, dopuszczalnym okresem,
jest maksymalnym, dopuszczalnym okresem,
który pacjent może tolerować bez leczenia
żywieniowego
(Zgodnie z zaleceniem Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Poza- i Dojelitowego
(ASPEN)
Jatrogenne niedożywienie jest najczęstszym,
niepożądanym efektem leczenia szpitalnego
Przyczyny:

choroba z jej konsekwencjami metabolicznymi,

dieta szpitalna, zwykle nieokreślona pod względem
zawartości białka i energii,

zmniejszone przyjmowanie pokarmów w stosunku
do zapotrzebowania,
do zapotrzebowania,

głodzenie podczas wykonywania badań
diagnostycznych i w okresie okołooperacyjnym,

ograniczoną sprawność chorych,

brak większego zainteresowania ilością i jakością
pożywienia przyjmowanego przez chorych ze strony
lekarzy i pielęgniarek.
OCENA STANU ODŻYWIENIA

Wywiad żywieniowy
Wywiad żywieniowy

Badania antropometryczne
Badania antropometryczne

Badania biochemiczne
Badania biochemiczne

Badania biochemiczne
Badania biochemiczne

Badania immunologiczne
Badania immunologiczne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • apo.htw.pl