[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Żywienie kliniczne –podstawydr n.med. Jacek SzopińskiPoradnia Domowego Żywienia Do-iPozajelitowegoKatedra i Klinika Anestezjologii i IntensywnejTerapiiKatedra i Klinika Chirurgii Ogólnej iTransplantologiiCollegium Medicum UMK w BydgoszczyMalnutritionUndernutritionmarasmus (simplestarvation)kwashiorkor (stressstarvation)mieszanedisease related malnutritionOvernutritionobesityNiedożywienieStan wynikajcy z braku wchłaniania lub braku spoywaniaskładników odywczych, prowadzcy do zmiany składu ciała(zmniejszenia wolnej masy tłuszczowej) i masy komórkowej,a przez to prowadz cy do upośledzenia aktywności fizyczneji psychicznej organizmu oraz wpływajcy niekorzystnie nawynik leczenia choroby podstawowejGłodzenie proste< 72 godzininsulinyglukagon, aminy katecholoweglikogenoliza, lipolizahydroliza triglicerydówuwolnienie WKT igliceroluglukoneogeneza z AA (powyczerpaniu glikogenu)Głodzenie proste> 72 godzininsulinywyczerpanie zapasów glikogenuzmniejszenie wydatku energii(zale ne od akt.fiz.)zmniejszenie REE 10-15 %β-oksydacjikwasówtłuszczowychketogenezy w w trobieadaptacja mózgu (ciała ketonowejako ródło energii)katabolizmu białek(poziom albuminwzgl dnie stały ĄĄĄ)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]