[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Żywienie kliniczne – część 2leczenie żywieniowe w chirurgiiKopiowanie, powielanie, udostępnianie, rozpowszechnianiecałości lub fragmentów, wykorzystywanie do celów innychniż proces dydaktyczny w Collegium Medicum wBydgoszczy, UMK w Toruniu jest zabronione bez pisemnejzgody autora wykładu.dr n.med. Jacek SzopińskiPoradnia Domowego Żywienia Do- i PozajelitowegoKatedra i Klinika Anestezjologii i Intensywnej TerapiiKlinika Chirurgii Wątroby i Chirurgii OgólnejCollegium Medicum UMK w BydgoszczyDlaczego leczenie żywieniowe masens w chirurgii ?Ponieważ poprawia wyniki leczenia chirurgicznego-Mniej powikłań (rozejścia zespoleń jelitowych,zakażenia ran, zapalenie płuc, odleżyny itd.)-Mniejsza śmiertelność-Szybsza rekonwalescencja-Mniejsze koszty sumaryczneOkres okołooperacyjnyO co chodzi ?Głównym celem wspomagania żywienia w okresieokołooperacyjnym jest ograniczenie do minimum ujemnegobilansu azotowego poprzezuniknięcie głodzenia,przy czymcele nadrzędne obejmująutrzymanie czynności mięśni,układu odpornościowego i funkcji poznawczych, jak teżskrócenie okresu rehabilitacji pooperacyjnej.Zdecydowana większość pacjentównie wymagaleczenia żywieniowego wokresie okołooperacyjnym !!!Bilans azotowy (nitrogenbalance)Zapotrzebowaniena białkoMinimalne: 0,45 g/kgNiemowlęta: 2,4 g/kgDorośli: 0,8 g/kgStarzy: 1-1,5 g/kgChorzy: 1-2 g/kgBiałka integralne struktur ciała, enzymy, hormony, przeciwciała,bufory osoczowe, transportowe, mięśnie,energia, zapalne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]