Związki organiczne zawierające azot - aminokwasy, Foldery klasowe, Gimnazjum, klasa III, Notatki do lekcji z ...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Związki organiczne zawierające azot - aminokwasyAminokwasy to związki organiczne, których cząsteczki zawierają dwie grupy funkcyjne - grupę aminową i grupękarboksylową:HO─N─ NH2─C─ COOHHO─Hgrupa aminowagrupa karboksylowa(o charakterze zasadowym)(o charakterze kwasowym)NAZEWNICTWO AMINOKWASÓWNazwy systematyczne aminokwasów tworzy się, dodając przedrostek amino- do nazwy kwasu karboksylowego, od któregodany aminokwas pochodzi.Np.CH3COOHCH2(NH2)COOHkwas etanowy (octowy)kwas aminoetanowy (aminooctowy - glicyna)WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE AMINOKWASÓWAminokwasy są substancjami stałymi, krystalicznymi, na ogół dobrze rozpuszczalnymi w wodzie.Przykłady aminokwasów:CH2COOHCH3CHNH2COOHNH2kwas aminooctowy (aminoetanowy)glicyna (Gly)kwas 2-aminopropanowyalanina (Ala)Właściwości chemiczne aminokwasów:Aminokwasy ulegają reakcjom charakterystycznym zarówno dla amin:CH2NH2COOHCH2COOH+ HClNH+Cl-3chlorowodorek glicynyjak i dla kwasów karboksylowych:CH2NH2COOHCH2+ NaOHNH2COONa+ H2Oglicynian soduW przyrodzie występuje kilkaset aminokwasów, ale tylko około 20 to tzw.aminokwasybiałkowe (biogenne), wchodzącew skład białek (str 100 podręcznika)Aminokwasy białkowe dzielimy na:endogenne- aminokwasy, które organizm może syntetyzować samodzielnie,egzogenne- aminokwasy, które organizm musi przyjmować systematycznie wraz z pożywieniem.Peptydy -związki organiczne będące produktami reakcji aminokwasów,prowadzącej do utworzenia wiązania peptydowego między nimiHOCH2NH2Glicyna (Gly)ONCH2COHCOH+HGlicyna (Gly)wiązanie peptydoweOCH2NH2CNHCH2COOH+ H2Oglicyloglicyna (Gly-Gly) - dipeptydTworzenie peptydów:HOCH3CHNH2alanina (Ala)glicyna (Gly)ONCH2COHCOH+HOCH3CHNH2CNHCH2COOH+ H2Oalaninoglicyna (Ala-Gly)Aminokwasy połączone wiązaniami peptydowymi tworzą oligopeptydy (umownie, do 10 reszt aminokwasowych),polipeptydy (do 100 reszt) oraz białka (powyżej 100 reszt).Białka są więc polimerami naturalnymi powstałymi z połączenia aminokwasów wiązaniami peptydowymi. Wiązaniapeptydowe występują też w polimerach syntetycznych zwanych poliamidami.Aminokwasy na skalę przemysłową otrzymuje się w procesach mikrobiologicznychZASTOSOWANIE AMINOKWASÓW:-przemysł kosmetyczny (kremy, płyny przeciwłupieżowe, preparaty wzmacniające włosy)-przemysł farmaceutyczny (preparaty utrzymujące odpowiednie pH naskórka, środki powodujące złuszczanie się naskórkaczy przyspieszające regenerację tkanek)-przemysł chemiczny (produkcja tworzyw sztucznych – poliamidów) [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • apo.htw.pl