[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zupy najlepsze na jesień śyj zdrowo Kuchnia WP.PL
KUCHNIA
Zupy najlepsze na jesień
20121024 15:17:00
Talerz ciepłej, poŜywnej zupy rozgrzeje, doda energii i poprawi nastrój. O tej porze roku nie brakuje znakomitych składników, dzięki którym
przyrządzimy pyszną potrawę. JuŜ nasi przodkowie doskonale widzieli, Ŝe jesienią warto jeść zupy. W dawnej Polsce od tej potrawy… zaczynało
się dzień. Na śniadanie podawano wówczas krupnik, kapuśniak, grochówkę czy Ŝurek. PoŜywny i energetyczny posiłek pozwalał przetrwać
chłodne dni.
Warzywny raj
Jesienią przygotowywanie smacznych zup jest szczególnie łatwe, poniewaŜ ta pora roku obdarowuje nas wspaniałymi produktami, które
wzbogacą smak potrawy. To sezon na dynię, cukinię, kabaczka, marchewkę czy paprykę – warzywa idealne do przetwarzania. Z dyni, cebuli,
pomidorów albo grzybów moŜna równieŜ przyrządzić proste kremy, czyli dania poŜywne i bogate w wartościowe składniki. Ich wykonanie jest
proste i nie zajmuje duŜo czasu, a moŜe być ciekawym pomysłem na obiad w domowym gronie czy kolację z przyjaciółmi.
Swoich miłośników mają teŜ zupy owocowe. Na przykład potrawa przygotowana na bazie pomarańczy, gruszek i Ŝółtka ubitego z cukrem.
Wszystkim powinna równieŜ zasmakować zupa z jabłek, goździków, cynamonu i białego wina.
Dodatki wedle uznania
Jedną z zalet zup jest moŜliwość dowolnego modyfikowania przepisów. W zaleŜności od naszych upodobań i preferencji, do potrawy warto dodać
np. pestki słonecznika (sprawdzą się w zupie pomidorowej) czy posiekane orzechy (do kremu dyniowego). Zupę cebulową albo krem z borowików
moŜemy urozmaicać ciepłymi grzankami. Przyrządzone z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak imbir, będą jeszcze bardziej rozgrzewające
i smaczne. Pikantnego „smaczku” doda na pewno papryczka chili.
Niektórzy lubią zupy zabielane śmietaną, inni wolą tradycyjną zasmaŜkę z mąki i masła. Jednak bardziej dietetycznym rozwiązaniem będzie
zagęszczenie potrawy ugotowanymi i startymi warzywami: ziemniakami, selerem czy marchewką albo pieczoną papryką.
Makaron, ryŜ czy kasza?
Aby zupa była poŜywniejsza, warto dodać do niej ryŜ lub makaron. Ten ostatni to od pokoleń ulubiony dodatek polskich gospodyń. KtóŜ z nas nie
pamięta niedzielnego rosołu z dodatkiem domowego makaronu? Wykonanie go według tradycyjnej receptury jest jednak pracochłonne i wymaga
cierpliwości. Dlatego coraz chętniej sięgamy po gotowe produkty. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów makaronu. Tak zwana
zacierka moŜe być wykorzystywana np. w kremie z dyni. Łazanki świetnie komponują się z zupą grzybową, a nitki – rosołem czy pomidorową.
W chłodne, jesienne dni znakomicie sprawdzi się równieŜ jedna z najbardziej tradycyjnych, polskich zup – krupnik. Jeśli ugotujemy go na
solidnej porcji mięsa i podamy w duŜych talerzach, moŜe starczyć za cały obiad. W wersji wegetariańskiej przyrządzamy zupę na warzywach z
dodatkiem masła lub oliwy i sporej garści grzybków.
Klasyczny krupnik przygotowuje się ze średnio grubej kaszy jęczmiennej, ale jest równie smaczny, gdy dodamy pęczaku. Musimy pamiętać, Ŝe
kasza w czasie gotowania pęcznieje, więc nie moŜemy wsypać jej za duŜo. Wystarczy pół szklanki na 2 litry wody.
Robimy zapasy
Zupę moŜna przygotowywać w większych ilościach, a następnie przechowywać ją w zamraŜalniku. Dobrym rozwiązaniem jest wekowanie. Słoiki
napełniamy gorącą potrawą, niezbyt mocno zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (na 2030 minut). Po wyjęciu
mocniej dokręcamy i stawiamy do góry dnem na 1520 minut. JeŜeli po wystygnięciu pokrywka jest lekko wklęsła, oznacza to, Ŝe potrawę udało
się zawekować. W ten sposób moŜemy ją przechowywać nawet kilka tygodni.
Odgrzane zupy smakują równie wyśmienicie, a ich przygotowanie zajmuje wówczas zaledwie kilka minut. Mogą być ciekawą alternatywą dla
wszystkich zabieganych, którzy mimo szybkiego tempa Ŝycia, chcą zdrowo się odŜywiać.
Rafał Natorski
TAGI:
Zupy
jesienna dieta
rozgrzewające potrawy
1 z 1
20121026 10:59
[ Pobierz całość w formacie PDF ]