Zupa to podstawa wszystko o zupach Zupa to podstawa wszystko o zupach, Kosmetologia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
WSZYSTKO O ZUPACH
Zupa
to
podstawa
Zupa to podstawa – dodaje nam si∏, rozgrzewa, a przy tym najcz´Êciej jest
lekkostrawna. Dzi´ki temu, ˝e szybko daje uczucie sytoÊci, pomaga schudnàç,
jest wi´c idealnym punktem wiosennego menu, szczególnie, gdy zawiera
wiosenne warzywa. Te zalety zup znali ju˝ nasi praprzodkowie. Danie to
jadano bowiem ju˝ w epoce kamienia ∏upanego – przyrzàdzane w otworach
w ziemi wy∏o˝onych skórà.
Od czasów kamienia ∏upanego menu zup znacznie si´
poszerzy∏o. Zupa zupie nierówna: pomidorowa pachnàca
latem, aromatyczna grzybowa, dobrze przyrzàdzona rybna
czy tradycyjny, niedzielny rosó∏ – ich smaki sà ca∏kowicie
odmienne, a mimo to nale˝à do jednej rodziny – zup.
Poczet polskich zup
Zupy sà uwielbiane na ca∏ym Êwiecie.
A jakie rodzaje zup szczególnie upodobali
sobie Polacy?
Poczet polskich zup tworzà od lat:
rosó∏
(34 % Polaków je go najcz´Êciej),
pomi-
dorowa
(dla 32% to najcz´stsza zupa),
jarzynowa
(12%),
ogórkowa
(10%),
krupnik
najcz´Êciej goÊci na sto∏ach 6%
z nas, a
barszcz czerwony
tylko 5%.
Co ciekawe,
ch∏odnika
nie próbowa∏o nigdy
56% Polaków,
zupy cebulowej
61%,
a
kremu z kalafiorów
nie mia∏o w ustach
75%.
Dane: Pentor, 2005 r.
Psychologia zupy
Dlaczego niektórym trudno wyobraziç sobie prawdziwy
obiad bez zupy poprzedzajàcej drugie danie? Byç mo˝e
odpowiedê znajdziemy w badaniach dotyczàcych odczuç,
jakie kojarzà nam si´ z zupà. Otó˝ zespó∏ psychologów
dowiód∏, ˝e zupa wià˝e si´ dla nas z bliskoÊcià, mi∏oÊcià,
ciep∏em i rodzinà. I nie zmienia tego nawet fakt, ˝e coraz
ch´tniej si´gamy po zupy gotowe: czy to w kostkach,
w torebkach czy w kartonikach.
Dzi´ki temu, ˝e mamy coraz wi´cej zup instant do wy-
boru, mo˝emy je przygotowywaç ju˝ nie tylko w domu,
ale na przyk∏ad równie˝ w biurze. Wystarczy kilka minut,
a z tego rodzaju produktów wyczarujemy takà zup´, jakà
tylko zechcemy. To cz´sto ratunek dla zabieganych osób,
które mimo braku czasu chcà podaç prawdziwy obiad.
32
ÂWIAT KONSUMENTA p a ê d z i e r n i k 2 0 0 6
Zupowa etykieta
Dodatki do zupy
, takie jak chleb czy kawa∏ki
sera, kroimy za pomocà no˝a i ∏y˝ki.
Je˝eli do zupy podane sà
dodatki do posypa-
nia
, jak na przyk∏ad pietruszka, wtedy na-
bieramy je na przeznaczonà do tego ∏y˝k´
i wsypujemy bezpoÊrednio do zupy.
Kiedy
∏y˝ka
podana do zupy nie jest zbyt
du˝a, jemy wk∏adajàc jà buzi. W przypadku
zaÊ wi´kszych ∏y˝ek nale˝y przyk∏adaç do
ust ich bocznà kraw´dê.
JeÊli zupa serwowana jest w specjalnej
fi-
li˝ance z uchwytami
, mo˝emy unieÊç jà do
ust i w ten sposób piç zup´. OczywiÊcie
mo˝emy jednak jeÊç i takà zup´ ∏y˝kà.
Co tkwi w zupie?
Zupa to tak powszechne i powszednie danie, ˝e rzadko za-
stanawiamy si´ nad jej wartoÊcià od˝ywczà. Zawsze by∏a
i jest na stole – wi´c jà po prostu jemy. Ale warto zajrzeç, co
tak naprawd´ kryje. Otó˝ ka˝da niemal zupa wnosi du˝o
dobrego do naszej diety. Po pierwsze nie przyczynia si´, jak
niektórzy sàdzà, do przybierania na wadze. Wr´cz przeci-
wnie – poniewa˝ szybko daje uczucie sytoÊci, nie musimy
ju˝ zape∏niaç ˝o∏àdka innymi daniami. Zupy majà
niewielkà zawartoÊç t∏uszczu i, co bardzo wa˝ne, kryjà
w sobie bogactwo witamin i zwiàzków mineralnych, które
pochodzà ze sk∏adników zupy rozpuszczonych w wywarze.
A poniewa˝ zjadamy go w ca∏oÊci, dostarczamy naszemu
organizmowi ca∏e to bogactwo zdrowych sk∏adników
– najcz´Êciej z warzyw. Dlatego zupa to idealne danie
dla osób uprawiajàcych sport oraz wszystkich, któ-
rzy dbajà o zdrowie i sylwetk´.
Zbyt goràca zupa?
Dmuchanie nie nale˝y do
eleganckich sposobów jej studzenia. W ta-
kim wypadku powinniÊmy nabieraç na ∏y˝-
k´ niewielkie iloÊci zupy z brzegu, gdzie
jest ju˝ zimniejsza. Ale najlepszy sposób na
zbyt goràcà zup´ to... cierpliwoÊç.
Kiedy ju˝ skoƒczyliÊmy
jeÊç, ∏y˝k´ odk∏adamy
na spodek lub talerz, na którym postawiono
naczynie z zupà. Pami´tajmy, aby nie odk∏a-
daç ∏y˝ki do miseczki lub talerza, z którego
zup´ w∏aÊnie zjedliÊmy.
Witaminy i sk∏adniki mineralne to jeszcze nie
wszystko. Cz´stym dodatkiem do zupy jest mi´-
so – ono podwy˝sza zawartoÊç bia∏ka w zupie.
ZaÊ takie dodatki, jak ry˝, makaron czy ziemnia-
ki dostarczajà jedzàcemu zup´ wi´ksze iloÊci w´-
glowodanów.
Nic wi´c dziwnego, ˝e zupa to sta∏a pozycja w me-
nu niemal ka˝dego nas.
Laura Nubuck
ÂWIAT KONSUMENTA p a ê d z i e r n i k 2 0 0 6
33
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • apo.htw.pl