[ Pobierz całość w formacie PDF ]
I. ZUPY1. Barszcz ukrai�ski 1 30 min50 dag ko�ci, najlepiej szpikowych, 3 marchwie (20 dag), 1 kalarepka lub kawa�ek cukinii (10 dag), 1-2 pietruszki (8-10 dag), 40 dag' kartofli, 2 cebule, 2 z�bki czosnku, 2 go�dziki, 1,5 l wody, 1 �redni burak �wik�owy uprzednio upieczony lub ugotowany w sk�rce, 0,5 szklanki �mietany; s�l, pieprz i kwasek do smakuKo�ci i oczyszczone pokrojone warzywa (pr�cz buraka) w�o�y� do szybkowaru, zala� wodq, wrzuci� przyprawy. Zamkn�� szybkowar i ogrzewa� 25-30 minut .od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzy�, wyj�� zb�dne ju� ko�ci, wrzuci� do zupy obrany i utarty na tarce do jarzyn burak i gotowa� jeszcze 5 minut bez przykrywania. Wia� rozbe�tan� z niewielk� ilo�ci� zupy �mietan�. Sprawdzi� smak i ewentualnie doprawi� solq i kwaskiem.2. Barszcz ukrai�ski 2 45 min50 dag ko�ci, najlepiej szpikowych, 15 dag suchej, uprzednio namoczonej na noc (lub m�odej, wtedy gotowanie trwa 30 minut) fasoli, 2 buraki �wik�owe, 10 dag kapusty bia�ej, 2 kartofle, 1-2 pomidory, 1 cebula, 2 marchwie, 2 pietruszki, 3 dag t�uszczu, 1 �y�ka m�ki, 0,5 szklanki �mietany, 0,5 listka laurowego, 1,2 i wody; soi, pieprz, cukier i kwasek do smakuKo�ci, fasol� (wraz z wod�, w kt�rej si� moczy�a) oraz oczysz- , czone i pokrojone warzywa (pr�cz cebuli) w�o�y� do szybkowaru, zaia� wod� i doprowadzi� do wrzenia. Wrzuci� listek laurowy i pieprz (5-6 ziaren), zamkn�� szybkowar i ogrzewa� 45 minut od momentu ppcw. Oczyszczon� i pokrojon� cebul� zrumieni� na t�uszczu, �mietan� wymiesza� z m�k� i wszystko razem po��czy� z zup�. Doprawi� sol�, cukrem i kwaskiem..Uwaga. Pomidory lepiej pozbawi� sk�rki przed gotowaniem (zanurzy� je we wrz�tku, wtedy sk�rka �atwo schodzi}-3. Fasol�wka 45 min1 szklanka suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli, 2 marchwie, 1 pie-10truszka, 2 cebule, 4 kartofle, 10 dag boczku w�dzonego, 1,2 l wody, 2 �y�ki m�ki; majeranek i s�l do smakuFasol� (wraz z wod�, w kt�rej si� moczy�a) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (przy czym cebul� tylko jedn�) zala� wod� w szybkowarze, szybkowar zamkn�� i ogrzewa� 45 minut od momentu ppcw. W tym czasie pokroi� boczek, usma�y�, zrumieni� na nim oczyszczon� i drobno pokrojon� drug� cebul�. Z m�ki i odrobiny wody zagnie�� twarde ciasto. Po up�ywie przewidzianego czasu szybkowar otworzy�, postawi� z powrotem na ogie� i wetrze� do zupy ciasto, pos�uguj�c si� tark� do jarzyn, zagotowa�. Posoli�, doda� usma�ony boczek z cebul�. ,Uwaga. Z m�odej, nie stwardnia�ej jeszcze fasoli zup� t� gotuje si�. oko�o 20 minut.4. Fasoi�wkg na kwa�no 50 min1 l wywaru z ko�ci i warzyw (np. pozosta�ego z poprzedniego dnia rosotu), 0,5 szklanki suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli, 30 dag kapusty bia�ej, 2 pomidory, 1�2 kwa�ne job�ka, 4 dag t�uszczu, 1�2 iy�ki m�ki, 1 �y�ka posiekanej natki pietruszki; s�l, pieprz, majeranek i kwasek do smakuFasol� zala� w szybkowarze wywarem i ogrzewa� 30 minut od momentu ppcw. W tym czasie oczy�ci� i pokroi� w kostk� kapust�, ob;a� ze sk�rki pomidory (w tym celu zanurzy� na moment we wrz�tku), obra�, oczy�ci� z gniazd nasiennych i pokroi� jab�ka, z t�uszczu i m�ki zrobi� jasn� zasma�k�. Szybkowar otworzy�, wszystko razem doda� do fasoli, posoli�. Szybkowar ponownie zamkn�� i ogrzewa� 20 minut od momentu ppcw. Doprawi� zup� do smaku kwaskiem, pieprzem i majerankiem, wrzuci� natk� pietruszki.Uwaga. Gdy nie ma gotowego wywaru, mo�na wzi�� 50 dag ko�ci i p�czek w�oszczyzny, po czym post�powa� z nimi jak w przepisie 5.5. Fasoi�wka pikantna 50 min50 dag ko�ci, 1 p�czek w�oszczyzny, 0,5 szklanki suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli, 2�3 kartofle, 1-2 og�rki kiszone, 1 �y�ka t�uszczu, -1�2 str�ki papryki (mo�e by� konserwowa), 5 dag kie�basy, .1 z�bek czosnku, 1 �y�ka m�ki, 1 l wody, natka pietruszki; s�l, pieprz, ostra papryka mielona i przyprawa do zup do smakuKo�ci i w�oszczyzn� w�o�y� do perforowanej wk�adki, wk�adk� umie�ci� w szybkowarze, zala� 1 l wody. Pod wk�adk� wy�o�y� fasol� i wia� wod�, w kt�rej fasola si� moczy�a. Szybkowar zamkn�� i ogrzewa� 30 minut od momentu ppcw, W tym czasie oczy�ci� l pokroi� w kostk� kartofle i og�rki; a obran� z os�onki11kie�bas� oraz papryk� pokroi� w paski. Z t�uszczu i mqki zrobi� bia�� zasma�k�. Szybkowar otworzy�; wyj�� wk�adk� z ko��mi i w�oszczyzn�. Warzywa, kie�bas� i zasma�k� po��czy� z fasol�, posoli�, ponownie zamkn�� szybkowar i ogrzewa� 20 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru doprawi� zup� do smaku pieprzem, papryk� i przypraw� do zup. Przed podaniem posypa� natk� pietruszki. Wyj�t� w�oszczyzn� mo�na zu�y� na sa�atk� do kolacji.6, Fasoi�wka po amatorsku45 min1 l wywaru z mi�sa i warzyw (lub 0,5 kg ko�ci i w�oszczyzna bez kapusty � post�powa� jak w przepisie 5), 1 szklanka fasoli suchej, namoczonej uprzednio na noc, 2 cebule, 10 dag s�oniny, 2 �y�ki koncentratu pomidorowego, 10 dag ��tego sera, 1 �y�ka siekanej natki pietruszki, 1�2 z�bki czosnku; s�l, majeranek i dowolna przyprawa do zup do smakuFasol� (wraz z wod�, w kt�rej si� moczy�a) zala� w szybkowarze wywarem, szybkowar zamkn�� i ogrzewa� 45 minut od momentu ppcw. W tym czasie pokroi� w kostk� s�onin�, usma-�y�/sa niej oczyszczon� i pokrojon� drobniutko cebul�, posieka� czosnek, zetrze� ser. Otworzy� szybkowar, wszystko wrzuci� do fasoli, doda� koncentrat pomidorowy, zagotowa�. Posoli� i doprawi� przypraw� do zup, a przed samym podaniem wrzuci� natk� pietruszki.7. Groch�wka45 min1 szklanka uprzednio namoczonego na noc grochu (je�li w po��wkach, to nie moczonego), 2�3 marchwie, 3�4 kartofle, 10 dag w�dzonego boczku, 1 cebula, 1 ! wody; s�l do smakuGroch (wraz z wod�, w kt�rej si� moczy�) zala� w szybkowarze wod�, wrzuci� oczyszczone i pokrojone kartofle i marchew. Zamkn�� szybkowar i ogrzewa� 45 minut od momentu ppcw, W tym czasie pokroi� boczek, usma�y� na nim oczyszczon� i pokrojon� drobno cebul�. Po otwarciu szybkowaru zup� posoli� i w�o�y� usma�ony boczek z cebul�.Uwaga. Kto lubi, mo�e da� wi�cej marchwi, zupa jest wtedy bardziej s�odka. Kartofli i marchwi mo�na nie kroi�, a po otwarciu szybkowaru pognie�� t�uczkiem do kartofli.8. Groch�wka pikantna1245 min1 I wywaru z ko�ci i warzyw (lub 0,5 kg ko�ci i w�oszczyzna bez kapusty � post�powa� jak w przepisie 5), 1 szklanka uprzednio namoczonego na nocgrochu (je�li w po��wkach � to nie moczonego), 10 dag dowolnej w�dliny, 2�3 pomidory, 1 cebula, 4 dag t�uszczu, 1 �y�ka mqki, 0,5 szklanki �mietany, 2 �y�ki musztardy, 2 �y�ki keczupu; s�l, pieprz, czosnek i curry do smakuGroch (wraz z wodq, w kt�rej si� moczy�) zala� w szybkowarze wywarem, szybkowar zamknq� i ogrzewa� 35 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzy�. Je�li zamiast wywaru u�yte by�y ko�ci i w�oszczyzna, to wyj�� wk�adk� z nimi. W czasie ogrzewania szybkowaru sparzy� i obra� pomidory ze sk�rki i pokroi� je. Pokroi� w paseczki w�dlin�, usma�y� na t�uszczu oczyszczon� i posiekan� cebul�, doda� mqk� i lekko j� zrumieni�. Po otwarciu szybkowaru wszystko po��czy� z grochem, wrzuci� czosnek, posoli� i ponownie zamkn�� szybkowar, po czym ogrzewa� jeszcze 10 minut od momentu ppcw. Na koniec przyprawi� �mietan�, musztard�, keczupem, doda� do smaku pieprzu i curry.9. Groch�wka z grzankami40 min1 szklanka uprzednio namoczonego na noc grochu (je�li w po��wkach � to nie moczonego), 4-6 marchwi, 1 �y�ka mas�a lub smalcu, 1 l wody; s�l i przyprawa do zup ,,Jarzynka" lub ,,Vegeta" do smaku; par� �y�ek oleju bezwon-nego, np. sojowego, i czerstwa butka na grzankiGroch (wraz z wod�, w kt�rej si� moczy�), oczyszczon� i pokrojon� marchew oraz t�uszcz zala� w szybkowarze wod�, szybkowar zamkn�� i ogrzewa� 40 minut od momentu ppcw. W tym czasie pokroi� bu�k� w kostk� o boku mniej wi�cej 1 cm i obru-mieni� ze wszystkich stron na oleju, robi�c w ten spos�b grzanki. Po otwarciu szybkowaru ca�� zawarto�� zmiksowa�, doprawi� do srnaku sol� i przypraw� do zup. Przed podaniem wrzuci� grzanki.10. Groch�wka z po��wek grochu27 min1 szklanka grochu w po��wkach, szczypta tymianku lub macierzanki, 10 dag w�dzonego boczku, 1 l wody, 1 szklanka mleka (lub 3 �y�ki mleka w proszku rozpuszczonego w szklance wody); s�l i pieprz do smakuPodrumieni� w szybkowarze pokrojony boczek, wla� wod�, wsypa� groch, szczypt� pieprzu, soli i tymianku. Zamkn�� szybkowar i ogrzewa� 27 minut od momentu ppcw. Po tym czasie szybkowar otworzy�, doda� po trochu mleko i gotowa� jeszcze 3 minuty bez przykrycia.1311. Kapu�niak po alzacku40 min50 dag kiszonej kapusty, 2 du�e kartofle, 1 cebula, 10 dag kie�basy, 1 zqbek czosnku, 5 dag t�uszczu, 1,5 l wody, 2�3 kostki maggi; 4-5 ziaren ja�owca, s�l i pieprz do smakuKapust� kiszon� odcisn�� i przep�uka� (gdy jest bardzo kwa�na - obgotowa� przez 5 minut w nie solonej wodzie i odcedzi� lub, lepiej, doda� odpowiedni� ilo�� kapusty s�odkiej). W szybkowarze przysma�y� na t�uszczu pokrojon� kie�bas� oraz oczyszczon� i posiekan� cebul�, wrzuci� na to kapust�, kartofle i przyprawy, zala� wod� i doda� kostki maggi. Zamkn�� szybkowar i ogrzewa� 40 minut od momentu ppcw. Po otwarciu szybkowaru sprawdzi� smak i ewentualnie dosoli�.12. Kapu�niak po francusku (II)45 minoko�o 50 dag �wie�ej kapusty, 1 kg bobu w str�kach, 2 marchwie, 2 rzepki (lub kalarepki), 2 go�dziki, 2 z�bki czosnku, 2�3 kartofle., 1 �y�ka przyprawy �Jarzynka" lub ,,Vegeta", 50 dag solonej wieprzowiny, 1 komplet podr�bek z g�si bez w�tr�bki (skrzyd�a, szyja, n�ki itd.), 5-6 ziaren pieprzu, 2 l wody; s�l, majeranek i listki bazylii do smakuWieprzowin� wymoczy� w zimnej wodzie w celu usuni�cia nadmiaru soli. B�b wy�uska�, marchew oskroba�, rzepk� i kartofle bbra�, wszystko umy�, pokroi� w dc�� du�e kawa�ki, kapust� poszatkowa�. W�o�y� do szybkowaru, zala� wod�, doda� pieprz, go�dziki, czosnek, przypraw� do zup, podroby g�ste i mi�so. Zamkn�� szybkowar i ogrzewa� 45 minut od m...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]