[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zupa pomidorowa z klopsikami
Składniki Przepis
ok. 20-30 dag mielonego mięska
(ja zmieliłam sznycelek wieprzowy)
mała puszeczka kukurydzy
(dałam 2/3 puszeczki)
cebula
pół papryki
garść makaronu
garść fasolki z puszki
parę pieczarek
3 duże pomidory
marchewka
płaska łyżka koncentratu
pomidorowego (jak kto lubi)
ok. 3 łyżek mąki
szczypta suszonej bazylii
Zagotować ok. litra, półtorej wody, wrzucić
marchewke w kostkę i pomidory bez skórki,
pogotować z pół godziny i przetrzeć przez sito.
Zrobić klopsiki: mięsko wymieszać z małą wczesniej
namoczoną i odciśnięta z wody bułeczką i dać tyle
bułki tartej, żeby można było zrobić małe kuleczki +
sól i pieprz. Podsmażyć cebulkę i pokrojone
pieczarki. Przetarty wywar zagęścić mąką, dać
płaską łychę jogurtu, wrzucić kulki z mięcha i
pieczary z cebulką i kukurydzę. Pogotować, dodać
pokrojoną i podsmażoną paprykę, fasolkę z puszki
(nie podsmażać ;-)), makaron (jakieś kolanka czy
co).
No, i posolić sporo, popieprzyć, popapryczyć na
słodko i ostro, dać troche pieprzu cayenne albo
szczypte chili albo pare kropel tabasco. I
"poszczypczyć" bazylią ;-) Bazylia i pomidory się
lubią.
Koniec.
Fajna zupa w sumie z tego wychodzi.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]