[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zupa ogórkowa
Składniki
Przepis
pół kilo ogórków kiszonych
4 spore marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
mały por
6 średnich ziemniaków
kostka rosołowa instant
2 litry wody
łyżeczka posiekanego koperku
sól, pieprz
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżka sosu sojowego
2 płaskie łyżki mąki
150 ml śmietany 12% UHT
3 łyżki oleju
Wodę zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na
tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler.
Wrzucić do wywaru razem z porem, liściem
laurowym i zielem angielskim. Dorzucić ziemniaki
pokrojone w kostkę. Gotować aż warzywa będą
miekkie.
W międzyczasie zetrzeć na tarce o dużych oczkach
ogórki i podsmażyć je na patelni na tłuszczu.
Wywar warzywny przyprawić solą, pieprzem i sosem
sojowym. Dodać ogórki razem z sokiem, chwilę
pogotować.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i wlać do
zupy, najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek.
Wymieszać i dorzucić koperek do smaku.
Zupa powinna mieć wyraźny kwaśny posmak.
Można ją podawać z kromkami białego pieczywa.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]