[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zupa meksykańska Ani
Składniki Przepis
ok. 50 dag mięska mielonego
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka białej fasoli
2-3 kolory papryki (nie muszą
być całe strąki)
2 cebule
kilka ogórków konserwowych
łycha przecieru pomidorowego
(albo pomidory z puszki, ale wtedy
wyjdzie trochę inny smak)
kostka rosołowa
sól, pieprz, ostra papryka
Cebulę pokroić i podsmażyc oleju, dorzucić mielone
mięsko (ja dodaję własnoręcznie zmieloną chudą
wołowinkę) i podsmażyć na dużym ogniu,
doprawiając solą i pieprzem. Wpakować to do
garnuszka razem z kukurydzą, pokrojoną w kostkę
papryką i ogórkami (ja użyłam 2 średnich ogórasów,
ale można więcej - w oryginale było 5). Dołożyć oba
rodzaje fasoli z puszki albo wcześniej namoczoną i
ugotowaną fasolkę. Ta, którą sami ugotujemy nie
będzie się tak rozpadać, ale puszkowa jest
niezastąpiona dla wszystkich leniuchów.
Składniki należy zalać wrzątkiem z kostką rosołową i
pogotować z kwadransik aż papryka nieco zmięknie.
Teraz wystarczy doprawić zupkę przecierem
pomidorowym, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zupa powinna wyjść gęsta, ale jeśli komuś się ręka
omsknie i wleje ciut za dużo wody, to może sobie
zagęścić odrobiną mąki.
Podaje się to cudo ze startym żółtym serem i
bagietką albo jakąś inną bułeczką.
Przepis jest autorstwa
Ani z Krakowa
z listy
dyskusyjnej pl.rec.kuchnia Autorka do zupki dodaje
jeszcze czosnek i curry.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]