Zupa Kapuśniak, zupy kwaśnice

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kapuśniak
Autor:
Monika87
Przepisów:
42
Ocena:
182
Twoje notatki
Składniki:
3-4 os.
30 min
łatwe
przystępne
Wędzony boczek
Wędzone żeberka (opcjonalnie) mogą być udka
kurczaka 1-2 szt
Włoszczyzna, 1 pęczek
Ziemniaki, kilka sztuk
Młoda Kapusta, 1 główka
Pęczek koperku
Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Boczek i żeberka zalewamy ok 3l wody i powoli
gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy
włoszczyznę (zostawiając 2 marchewki),
dorzucamy kilka ziaren ziela i 2 liście laurowe,
solimy i pieprzymy.
Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy
pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę
pokrojoną w plasterki. W między czasie siekamy
kapustę i dodajemy do zupy. Pod koniec
gotowania dorzucamy posiekany pęczek
koperku. Jeśli zupa tego wymaga można
doprawić maggi.
Żeberka w miarę możliwości obieramy, boczek
kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Pycha!
1
Opcjonalnie można zupkę zabielić śmietanką :)
Smacznego!
2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • apo.htw.pl