[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zupa Hipokratesa_przepis1 �redni seler korzeniowy (lepszy jest seler pastewny), je�li jeszcze nie sezon, zast�pi� 3-4 zewn�trznymi p�dami selera naciowego (wewn�trzne p�dy zu�y� do sur�wek, sa�atki ziemniaczanej)1 �redni korze� pietruszki (o p�askich listkach, nie �k�dzierzawych") lub pasternaku2 ma�e pory (lub zamiast nich - 2 ma�e cebule)kilka z�bk�w czosnkutroch� zielonej pietruszki (nie za du�o, 1/2 ma�ego p�czka - kwasy aromatyczne i s�d)70 dag lub wi�cej pomidor�w (zim� mo�na bez pomidor�w)50 dag ziemniak�wNIE obiera� jarzyn, wymy�, wyszorowa� i grubo pokraja�; zala� wod� w garnku 2-litrowym tak, aby tylko pokry�a jarzyny, na du�ym ogniu doprowadzi� do wrzenia, zmniejszy� ogie� igotowa� powoli przez 2,5 - 3 godziny, po czym partiami przepu�ci� przez m�ynek do potraw, maszynk� do mi�sa lub zmiksowa�, nie powinno pozostawa� w��kien. Przed przepuszczeniem przez m�ynek rozgnie�� ubijakiem do ziemniak�w. Niekt�rzy przepuszczj� najpierw albo tylko i wy��cznie przez blender. Wtedy sk�rki zostaj� w masie. jak kto� ma wra�liwe jelita. to lepiej przez m�ynek. Zup� zhomogenizowa� p�ki jest gor�ca., jak najszybciej po zdj�ciu z ognia. Sch�odzona b�dzie mia�a niedobr� gumiast� konsystencj� i smak. Mo�na przechowywa� w lod�wce NIE D�U�EJ ni� 2 dni, podgrza� za ka�dym razem ��dan� ilo��. Nie wk�ada� gor�cej do lod�wki, inaczej si� skwasi. Dopiero po ostudzeniu do temperatury pokojowej.Podane ilo�ci pomidor�w i cebuli mo�na zwi�ksza� lub zmniejsza�.Cebul� pokrajan� w drobn� kostk� mo�na zbr�zowi� najpierw na brytfance w piekarniku bez t�uszczu, zupa przybie�e wtedy smak cebulowej francuskiej.Autor: Gerson
[ Pobierz całość w formacie PDF ]