[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zupa gulaszowa
Składniki Przepis
Przepis dla czterech osób:
50 dag wołowiny
50 dag wieprzowiny
puszka kukurydzy
duża czerwona papryka
4 średnie ziemniaki
2 cebule
1 i 1/2 litra wywaru z kostki
3 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka łagodnej papryki
papryczka chili
listek laurowy
pieprz, sól
por (niekoniecznie)
ćwiartka białej kapusty
(niekoniecznie)
Wołowinkę (ja używam legawy) pokroić w niedużą
kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym
oleju. Przerzucić do garnka, zalać wywarem i
gotować około godzinki na niezbyt dużym ogniu.
Wieprzowinę (np. polędwiczki wieprzowe) też
podsmażyć i dodać do wołowiny. Cebulę pokroić w
kostkę, usmażyć na złoto, dorzucić do mięsa.
Przyprawić solą, pieprzem i poddusić. Na 20 minut
przed końcem gotowanie dodać warzywa: pokrojone
w kostkę ziemniaki, paprykę i kukurydzę, a także
pokrojonego w krążki pora. Jeśli zdecydowaliśmy się
wzbogacić smak zupy kapustą należy ją dodać
pokrojoną z usuniętymi głąbami na 30-35 min przed
końcem gotowania. Zupę doprawić papryką w
proszku i drobniutko pokrojoną papryczką chili
(można użyc szczypty chili w proszku lub dodać ciut
więcej ostrej papryki). Domieszać koncentrat
pomidorowy i całość zagęścić mąką.
Rada:
Koncentrat pomidorowy dajemy dopiero pod koniec
duszenia, gdyż w przeciwnym razie warzywa nie
dogotują się całkowicie.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]