[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ZUPA GRZYBOWAZupa bardzo smaczna i wyjatkowo prosta w wykonaniu, polecam i zycze smacznego.grzyby suszone 100 gwywar warzywny 1 kostkasmietana kwasna 12% 100 gmakaron drobne niteczki 100 gSuszone grzyby zalewamy ciepla woda i pluczemy je, czynnosc powtarzamy kilka razy. Mozemy równiez grzyby namoczyc na noc, wtedy szybciej sie ugotuja.W litrze wody rozpuszczamy kostke warzywna i wrzucamy grzyby, gotujemy do momentu gdy grzyby beda miekkie.Zdejmujemy z ognia, do smietany wlewamy kilka lyzek zupy i dobrze mieszamy by nie bylo grudek, nastepnie wlewamy smietane do zupy ciagle mieszajac. Doprawiamy sola do smaku.Makaron gotujemy zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu, mozna pokusic sie o sporzadzenie domowego makaronu, ale nie jest to konieczne, bo te gotowe makarony sa teraz bardzo smaczne.Makaron nakladamy na talerze i zalewamy goraca zupa, pamietajac by w kazdym talerzu nie zabraklo kilku grzybków.BARSZCZ CZERWONYDoskonaly barszcz czerwony, najlepszy jaki jadlam, idealny na co dzien, jak i na Wigilie.buraki czerwone 3 sztuki sredniewloszczyzna 1 peczekziele angielskie kilka ziareneklisc laurowy 3 sztczosnek 3 zabkisuszony majeranek 1 lyzkasok z cytrny 2 lyzkipieprzsólWszystkie warzywa dokladnie umyc i obrac. Do garnka dodac obrane i pokrojone na polówki buraki oraz ziarna ziela, liscie laurowe, pieprz, sól oraz zabki czosnku i majeranku. Gotowac na malym ogniu przez ok. 2 godziny. Dodac sok z cytryny i doprawic do smaku. Mozna dodac takze troche przypraw z suszonych i krojonych warzyw.Gotowac jeszcze chwile, zdjac z kuchenki, troche przestudzic i dodac surowego startego buraka dla uzyskania bardziej intensywnego koloru.Przed podaniem podgrzac, ale nie gotowac!Barszcz nalewac przez sitko. Podawac mozna z uszkami, pasztecikami czy tez pasztecikami. Zastosowanie dowolne.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]