[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Powrót do: Zupa dożynkowa z dyniš i jabłkami WydrukujZupa dożynkowa z dyniš ijabłkamiAutor przepisu: CYNJNE(1)ŁatweGotowe w 1 godz 5 minZdjęcie: chibi chefTo mieszanina warzyw jesiennych, które razem tworzš cudownierozgrzewajšcš i smacznš zupę. Podać z chrupišcym chlebem i sałatkš,i obiad gotowy!Składnikiiloć porcji: 42 łyżki masła2 duże pory (tylko białe i jasnozielone częci), drobno pokrojone1 duża cebula, posiekana1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę300 g dyni piżmowej (lub zwykłej), pokrojonej w kostkę135 g marchwi, pokrojonej w kostkę1 jabłko Granny Smith, obrane, wydršżone gniazdo nasienne ipokrojone w plasterki gruboci 0,5 cm1 l bulionu drobiowego60 ml białego wytrawnego wina65 ml chudej mietany1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 szczypta soli i pieprzu do smaku2 łyżki posiekanego szczypiorkuMetoda przygotowaniaPrzygotowanie: 30 min |Gotowanie: 35 min1. Roztopić masło w garnku na rednim ogniu. Dodać pory i cebulę,smażyć, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, (ok. 5minut). Dodać ziemniaka, dynię, marchew, jabłko i buliondrobiowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyćogień, przykryć, i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będšmiękkie (około 20 minut).2. Ostrożnie zmiksować zupę partiami w blenderze, lub użyćmiksera ręcznego i zmiksować zupę w garnku. Zmiksowanš zupęwlać z powrotem do garnka i wmieszać wino oraz mietanę.Doprawić gałkš muszkatołowš, solš i pieprzem, i delikatniegotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Nalewać domiseczek i posypać szczypiorkiem.Moja opinia:1 z 2 2013-03-18 17:03Opublikowano przez: Allrecipes Zaktualizowano: 05 lis 2012Wartoci odżywczebiałka 5,6 gbłonnik 8,4 gcholesterol 34 mgkalorie 313 kcalsód 880 mgtłuszcze nasycone 6,9 gwęglowodany 48,1 gWszystkie prawa zastrzeżone Š 2012 Allrecipes.com, Inc.2 z 2 2013-03-18 17:03
[ Pobierz całość w formacie PDF ]