[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Zupa dożynkowa z dynią i jabłkami - wersja do druku - Wszystkie przep...Powrót do:Zupa dożynkowa z dynią i jabłkamiWydrukujZupa dożynkowa z dynią ijabłkamiAutor przepisu:CYNJNE(1)ŁatweGotowe w1 godz 5 minMoja opinia:Zdjęcie:chibi chefTo mieszanina warzyw jesiennych, które razem tworzą cudownierozgrzewającą i smaczną zupę. Podać z chrupiącym chlebem i sałatką,i obiad gotowy!Składnikiilość porcji:42 łyżki masła2 duże pory (tylko białe i jasnozielone części), drobno pokrojone1 duża cebula, posiekana1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę300 g dyni piżmowej (lub zwykłej), pokrojonej w kostkę135 g marchwi, pokrojonej w kostkę1 jabłko Granny Smith, obrane, wydrążone gniazdo nasienne ipokrojone w plasterki grubości 0,5 cm1 l bulionu drobiowego60 ml białego wytrawnego wina65 ml chudej śmietany1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 szczypta soli i pieprzu do smaku2 łyżki posiekanego szczypiorkuMetoda przygotowaniaPrzygotowanie:30 min|Gotowanie:35 min1.Roztopić masło w garnku na średnim ogniu. Dodać pory i cebulę,smażyć, aż cebula zmięknie i stanie się przezroczysta, (ok. 5minut). Dodać ziemniaka, dynię, marchew, jabłko i buliondrobiowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyćogień, przykryć, i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będąmiękkie (około 20 minut).2.Ostrożnie zmiksować zupę partiami w blenderze, lub użyćmiksera ręcznego i zmiksować zupę w garnku. Zmiksowaną zupęwlać z powrotem do garnka i wmieszać wino oraz śmietanę.Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, i delikatniegotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Nalewać domiseczek i posypać szczypiorkiem.1z22013-03-18 17:03Zupa dożynkowa z dynią i jabłkami - wersja do druku - Wszystkie przep...Wartości odżywczebiałka 5,6 gbłonnik 8,4 gcholesterol 34 mgkalorie 313 kcalsód 880 mgtłuszcze nasycone 6,9 gwęglowodany 48,1 gOpublikowano przez: AllrecipesZaktualizowano: 05 lis 2012Wszystkie prawa zastrzeżone © 2012 Allrecipes.com, Inc.2z22013-03-18 17:03
[ Pobierz całość w formacie PDF ]