Zupa cebulowa, FOLDER NR 1 MATERIAŁY PDF POJEDYŃCZO

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Zupa cebulowaJesienią i zimą uwielbiamy jeść zupy! Rozgrzewają nas w deszczowe lub śnieżne, ale zawszezimne dni. Dlatego też, dziś do naszego gara trafiłazupa cebulowa.Mimo, że jejprzygotowanie zajmie Wam trochę czasu, warto go poświęcić. Smak jest wyjątkowy. Zupa ta,podawana z grzankami i startym żółtym serem, jest bardzo sycąca. Dostarczy Wam energię nacały pracowity dzień.Przepisów nazupę cebulowąjest kilka. Ten, który ja Wam polecam, to receptura napysznykremcebulowy.Zupy o konsystencji kremu są przysmakiem nadającym się tylko natę zimniejszą połowę roku. Na lato są zbyt ciężkie. Warto więc robić ich teraz jak najwięcej.Ilość składników, którą podaję we wpisie, wystarcza na dwie porcje. Ze względu na to, że jestto danie bardzo wartościowe i sycące, spokojnie może być serwowane na obiad bez drugiegodania. Spróbujcie!Składniki:0,3 kg białej cebuli0,3 kg cebuli zwykłej3 ząbki czosnku1 l bulionu1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 łyżka mąki1 łyżeczka cukrupieprztymianekbułka pszennastarty żółty serNa początek, należy przygotować litr bulionu warzywnego. W trakcie jego gotowaniaprzyrządzamy cebulę. Obieramy ją, przekrajamy na pół i drobno siekamy na paseczki.Następnie umieszczamy ją w dużym garnku, w którym rozpuściliśmy wcześniej łyżkęsklarowanego masła. Dorzucamy do tego 3 przeciśnięte ząbki czosnku i dusimy całość namałym ogniu, przez około pół godziny, mieszając co pewien czas. Gdy cebula zarumieni się,dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mielonej słodkiej papryki. Dusimy całośćjeszcze przez kilka minut.Kiedy cebula jest już gotowa, wlewamy do niej bulion. Gotujemy całość przez około 10minut. Na koniec doprawiamy tymiankiem i pieprzem, według uznania. Zupę możnaprzygotować w wersji słodkiej lub też ostrzejszej, dodając więcej pieprzu.Zupa cebulowasmakuje idealnie tylko wtedy, gdy podawana jest z grzankami. Najlepiej przygotować jesamemu. Należy pokroić bułkę pszenną w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie sklarowanegomasła, aż zrobi się chrupiąca.Gotową zupę cebulową rozlewamy do miseczek. Wrzucamy do niej grzanki i posypujemyżółtym serem. Podajemy baaaaardzo gorącą.Smacznego! [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • apo.htw.pl