[ Pobierz całość w formacie PDF ]
SK£ADNIKI POKARMU
SK£ADNIKI POKARMU
ELEMENTY
SK£ADOWE
PODSTAWOWE FUNKCJE
W ORGANIZMIE
WYSTÊPOWANIE
BIA£KA
aminokwasy
materia³ budulcowy
enzymy
miêso
sery
soja
jaja
produkty
zawieraj¹ce
aminokwasy
niezbêdne
WÊGLOWODANY
cukry proste
(np. glukoza)
energetyczna (glukoza)
m¹ka, makarony
ziemniaki
cukier
materia³ zapasowy (glikogen)
T£USZCZE
kwasy t³uszczowe
i glicerol
cholesterol
materia³ zapasowy o du¿ej
zawartoœci energii
mas³o
smalec
oleje roœlinne
budulec b³on komórkowych
nie maj¹
podjednostek,
(np.: C, D, K)
warunkowanie prawid³owej
przemiany materii
warzywa i owoce
w¹troba
jaja
dro¿d¿e
WITAMINY
ochrona przed niektórymi
schorzeniami (np. krzywic¹ – D,
szkorbutem – C)
materia³ budulcowy koœci (wapñ)
woda
ró¿ne pokarmy,
g³ównie warzywa
i owoce
sól kuchenna
SOLE
MINERALNE
pierwiastki
(np.: ¿elazo,
potas, jod)
zapewnienie równowagi osmotycznej
(sód, potas)
zapobieganie próchnicy (fluor),
anemii (¿elazo), niedoczynnoœci
tarczycy (jod)
WÊGLOWODANY
T£USZCZE
WITAMINY
SOLE
MINERALNE
[ Pobierz całość w formacie PDF ]